40 JAAR SNUFFEL

Snuffel

FEEST!

Op zaterdag 2 november 2024 is er van 12 tot 18u feest met live muziek, rondleidingen en nog meer lekkers:

• Live muziek door Capavara’s van 12 tot 14u en popkoor Moosa-iek om 15u en om 16u.

• -30% bij aankoop van 5 boeken

• Elke bezoeker krijgt een cadeautje

• Korte rondleidingen door vrijwilligers in de winkel

• Verwennerij met hapjes en drankjes

• De opbrengst gaat integraal naar het herbebossingsproject in Kananga

• Actie: 40 dagen lang krijgt elke 40ste kopende klant een boekenbon t.w.v. 40 euro

• Anekdotewedstrijd: klanten kunnen 40 dagen lang leuke anekdotes indienen (een herinnering, een bijzonder boek in Snuffel gevonden…). Vier winnaars ontvangen een boekenbon van € 40.

Wij hopen u te mogen verwelkomen op het 40-jaar-Snuffelfeest!

Snuffel

HOE HET ALLEMAAL BEGON

Door de klimaatopwarming is er vandaag de dag volop aandacht voor recyclage en spreekt men van een ‘circulaire economie’, maar 40 jaar geleden was het niet vanzelfsprekend om een tweedehandswinkel op te starten. En het idee om de opbrengst van de winkel over te maken aan het goede doel was dat evenmin.

Op 2 november 1984 startte Snuffel in een klein pand in de Frans Massystraat nr. 9 in Hasselt. De eerste klanten stonden al in rij op de stoep te wachten toen de winkel opende. Na de openingsdag waren de rekken al voor een groot deel terug leeg. Gelukkig waren er boeken genoeg voorhanden om aan te vullen en de boekenliefhebbers verder te verwennen.

Omdat het huisje waar Snuffel startte gesloopt werd, verhuisde de winkel in 1985 naar nr. 13. De winkel had nu veel meer ruimte en een groot en gevarieerd aanbod tweedehandsboeken in allerlei genres. Elke dag komen er nog nieuwe klanten binnen die verrast zijn als ze ontdekken dat de winkel veel groter is dan hij van buitenaf lijkt.


VERKOOP VIA WEBSITE

Snuffel is sinds jaar en dag ook aanwezig op het internet met een selectie van het aanbod. Via deze website kan de liefhebber momenteel een 30-tal catalogi raadplegen en online boeken bestellen. Wil je echt snuffelen, dan moet je natuurlijk naar de winkel komen waar je de boeken kunt vastpakken, inkijken, ruiken, voelen… Misschien vind je dan wel het boek waar je al jaren naar op zoek bent, of flitst een boek je terug naar mooie herinneringen.


‘Waar is het beter toeven dan in een tweedehandsboekhandel?
De geur van oude boeken, de rijen aflopen in de hoop dat te vinden wat je al lang zocht.
En meer nog: boeken kopen die je niet leest maar gewoon wilt hebben. En eerlijk gezegd: ik heb ook boeken dubbel gekocht.
Moest ik in Hasselt wonen, ik zou vaker snuffelen in Snuffel.
En zou er een boek te vinden zijn over het leven van de Hasseltse verzetsheld Frans Massy?’

- Jan Peumans, een van de bekende Vlamingen die al jaren klant zijn in Snuffel


DANKZIJ INZET VRIJWILLIGERS

Snuffel is niet zomaar een tweedehandsboekhandel, de winkel draait volledig op vrijwilligers.
Zij staan in voor de winkel of werken achter de schermen. Zij beschrijven de boeken voor de online catalogus, maken foto’s van de aanwinsten, … Er zijn vrijwilligers van het eerste uur, maar er sluiten ook steeds nieuwe vrijwilligers aan. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze houden van boeken. Boeken brengen mensen samen en zorgen voor boeiende verhalen.


‘Ik lees regelmatig een aantal cursiefjes uit de verzameling Boontjes, waarin alle stukjes verzameld werden die Louis Paul Boon tussen 1959 en 1978 voor het Vlaams socialistisch dagblad Vooruit schreef. Ik had ooit gelezen over een bizar fotoboek dat hij in de jaren ’70 samen met zijn zoon Jo gemaakt had, ‘Blauwbaardje in de ruimte’. Ik was het boek nooit tegengekomen, en waar ik ernaar vroeg men het verwarde met zijn satirische sprookjes ‘Blauwbaardje in Wonderland’. Tot ik bij Snuffel had zitten snuisteren en bij het buitengaan zag dat er een exemplaar in de glazen kasten in de gang stond. Ik liet het uit de kast halen en het bleek niet meer dan 17,50 euro te kosten. Ik was zo tevreden met mijn vondst dat ik met een biljet van 50 euro betaalde – het was in de tijd dat ik nog contant geld op zak had – en zei dat het wisselgeld naar het bosproject van Snuffel mocht gaan.’
- Noël Slangen


STEUN AAN HERBEBOSSINGSPROJECT IN CONGO

Met de opbrengst van de winkel steunt Snuffel o.a. een herbebossingsproject in Kananga, een stad in Congo, het zgn. ‘ORS’ of Oeuvre de Réclassement Social (www.orskananga.com).
Johan Venken was de grote bezieler van dit project. Het startte in 1998 in Kananga en evolueerde tot een project voor opvang van straatjongeren dat ook een pionier werd in de regio voor milieubehoud, herbebossing en agroforesterie. Johan was al jaren lid van vzw ATOS (Alternatieve Tewerkstelling voor Ontwikkelingssamenwerking) waarvan Snuffel deel uitmaakt. Sinds hij naar Congo trok om daar aan ontwikkelingswerk te doen, heeft vzw ATOS hem altijd gesteund.

In Kananga is er veel ontbossing. Mensen zijn op hout aangewezen voor het koken van hun maaltijden. Maar door het kappen van bomen ontstaan er allerlei problemen zoals erosie en ravijnen. Nochtans groeien bomen in Congo razendsnel. ORS beplant nu op een oppervlakte van 1 ha zo'n 1.000 bomen die elk gedurende vier jaar nazorg nodig hebben. In totaal werd al meer dan 120 hectare herbebost. Vanuit Google Earth kan je de concessie van ORS opmerken als een groene strook.

Door dit project draagt vzw ATOS niet alleen bij aan een groenere en gezondere leefomgeving in Kananga en ver daarbuiten, maar ook aan de verbetering van de levensomstandigheden van de lokale bevolking. Het vele geleverde werk heeft een blijvende positieve impact op zowel het milieu als de gemeenschap.

Johan Venken overleed op 18 oktober 2017 na een korte ziekte in Congo, slechts 58 jaar oud. Hij leeft echter voort in zijn werk dat ATOS / Snuffel verder ondersteunt. Het herbebossingsproject sluit perfect aan bij wat Snuffel doet (bomen werden boeken, die in Snuffel een nieuw leven krijgen én nieuwe bomen opleveren: 1 euro = 1 boom).